Friday, October 23, 2009

MaGestic LeGenD - Free (2007)



Detroit-i räppar MaGestik LeGenD võrdleb end tänava-apteekriga, kes müüb oma loomingut nagu viimased müüvad mõnuaineid. See on pisut ennatlik võrdlus, sest selle mehe ainus avaldatud kogumik FREE on, nagu nimi viitab, tasuta allalaaditav. Imekspandavam on selle muusika iseloom - tegu on pisut traditsioonilisema räppmuusikaga, kui siin blogis muidu on. Ise võrdleksin teda kas Murs-i või Lupe Fiascoga. Murs-iga, sest instrumentaalid (millest mõned on tema enda loodud), on kõlalt pehmed kuid loomult tugevad ja täpsed. Lugu Chosen Ones isegi kõlab nagu Murs 3:16 kaheksanda loo, Walk Like A Man-i teine pool (kui tegu pole sama sämpliga, on vähemalt kõla sarnane). Lupe Fiascoga võrleksin teda, sest ka MaGestic tundub olevat suurte väljavaadetega räppar, kellest on teada vähe peale selle, et ta on One Be Lo albumitel häält teinud. Lupe Fiasco oli enne 2006. aasta lõppu sarnases olukorras: avaldanud head muusikat, kuid mitte väga suurele kuulajaskonnale.

MaGestiku edus olen kindel, sest tal on sildikaaslase One Be Lo-ga sarnane selge ja mõjuv vool ning teemavalik, mida populaarsematel räpparitel, nagu tundub, on keelatud puudutada. Peale elu- ja suhtemurede käib ta mõttega üle ka radikaalsematest asjadest. Näiteks Out There räägib politseivägivallast süütute inimeste pihta. Karmikäelise räppmuusika algusaastatele omane anti-establishementalism-i on täiel määral tunda, kui MaGestic ütleb: "I was raised to hate the pig like a muslim"
Veel äärmuslikum on What Would You Do? mis selgitab rentslis elamise raskusi ja veel detailsemalt seda, millega võimud tegelikult tegelevad. Nii paneb MaGestik kuulaja illegaalses Iraagi sõjas elava inimese kingadesse: "But what would you do? Staying duck on the range / or strap a bomb to your chest and go out with a bang."
Märkimist väärib veel lugu Good and Bad, mille refrääniks on mõte, mida üks tuttav inimene kirjeldas kui üht hip-hopile omast veidrust: sõna bad tähendab head: "Not bad meaning bad, but bad meaning good..." Lugu arutleb neid kontsepte ja toob näiteid. Äärmuslikke näiteid. Veel kord tõstatkse politsevägivalla küsimus ja ka see, kas presidendi mõrvamine oleks hea või halb? "What if I / Shot the president / for all his {neglegance} and wroingdoings / would I be doing wrong? / Man, they'd sent me straight to the jail / even though most of the world would highly praise me and cheer"
Märkimist väärib veel see, et MaGestic on koostööd teinud sellise Detroit-i biidimeistriga nagu Apollo Brown, kelle tasuta biidi-teip võiks samuti siia blogisse jõuda.

1. FREE (Intro) produced by Magestik Legend
2. the Legend produced by Astronote
3. In N Out produced by Snowman Jack
4. Chosen Ones produced by Eric G.
5. Street Corner produced by Magestik Legend, bass played by Mike Wyatt
6. Out There produced by Jay Fab
7. Good and Bad produced by Zhao-Ski and Magestik Legend
8. Someone Better featuring Neco Redd, produced by Eric G.
9. Take 5 (Flashback 99′) produced by Magestik Legend
10. What Would You Do? featuring Patrice Williams, produced by Jay Fab
11. Blackout featuring iLLiTe, produced by Decompoze
12. Baby Girl featuring Kashia, produced by Nick Speed
13. Hold Ya Weight (ML MIX) produced by Zhao-Ski
14. Thanks to… (Flashback 99′) produced by Nick Speed
15. FREE (Outro)

Koduleht
Otselink 96MB zip failini

No comments:

Post a Comment